Jaarfeesten

Viering van de lente, zomer, herfst en winter. Wij heksen vieren deze feesten voor een nieuw begin of dingen loslaten. Maar wat houden deze feesten in?

Samhain

Het Keltisch Jaarwiel begint met dit (nieuwjaars)feest op 31 oktober, dat bij velen van ons beter bekend is als Halloween of Allerheiligen. Net als in de Christelijke wereld wordt dit feest gevierd ter ere van de doden. Het woord Samhain is Iers betekent ongeveer zoiets als november.

 

Heksen richten zich deze dag op het mysterie van het verschijnsel dood. In vroegere tijden geloofde men dat op de avond van Samhain de overgang van de andere wereld en onze aarde het gemakkelijkste was, waardoor het de doden gegeven was om deze avond op aarde te mogen verblijven. Dus eerde men op deze dag de overleden dierbaren, waarvan men overtuigd was dat zij om de levenden heen waren.

Yule (Midwinter, Winterzonnewende)

Op 21 of 22 december viert de heks Yule, de dag die bekend staat als de 'kortste' dag van het jaar. Welke dag precies hangt af van de stand van de zon. Deze moet precies het Zuidelijkste punt van de jaarlijkse cyclus bereiken. Heksen vieren op deze dag de wederkomst van de zon, oftewel de Winterzonnewende.

Imbolc

Op 1 februari viert de heks het feest van Imbolc. Het feest dat staat voor licht, vreugde, reinigen en natuurlijk ook de vruchtbaarheid. Met vers water reinigt men het vuil vanuit de duistere tijd en gebruikt men berkentakken om dit vuil weg te vegen. Ook wordt de bevruchting van de aarde voor de komende seizoenen gevierd.

 

Het land begint te ontwaken, waarbij sneeuwklokjes worden gebruikt om het heksenaltaar te versieren. Deze bloem wordt gezien als aankondigers van het voorjaar. De meeste heksen branden in de nacht of dag voor Imbolc een kaars voor elk van hun ramen.

Ostara (Lente Equinox)

Dit feest wordt gevierd op 21 maart, dan is donker en licht namelijk helemaal in balans. De dag duurt namelijk even lang als de nacht. Bij deze equinox wordt gevierd dat de zon gaat winnen aan kracht en de donkerte verslaat.

 

Ook staat bij dit feest de vruchtbaarheid centraal. Er wordt gevierd dat de moedergodin zwanger is van het kind dat Midwinter het levenslicht zal zien. De Christenwereld viert rond deze tijd Pasen, waarbij naast de opstanding van Jezus, onder andere ook eieren centraal staan.

 

De heks doet afstand van oude gevoelens, verdriet en pijn. Tevens viert de heks dat het leven van zowel mens, dier als natuur zich zeer snel vermenigvuldigt.

Beltane

De viering van Beltane, het feest van de liefde, vindt plaats op 30 april. Het feest wordt net als vele andere sabbatsfeesten 's avonds en 's nachts gevierd. De heks viert de 'vereniging' van de Godin en de God. Beltane is een vruchtbaarheidsfeest, waarbij men uitgaat van een relatie voor langere tijd.

Litha (Midzomerfeest, Zomerzonnewende)

Het midzomerfeest Litha wordt gevierd op 21 juni. Op deze dag begint in onze huidige jaartelling de zomer. In vroeger tijden echter, dan wel op de Keltische kalender, begon de zomer met het Beltane feest, dus 1 mei. De zomer eindige volgens de Keltische kalender op 1 augustus met het feest van Lughnasadh. Dit houdt in dat het feest van Litha precies het midden van deze periode was volgens de Kelten.

 

De heks viert op deze dag dat het de langste dag van het jaar is. Na deze dag komt de donkere tijd er weer langzaam aan.

Lughnasadh (Lammas)

Op 1 augustus is het tijd voor het oogstfeest. Ook op deze dag zijn de dag en nacht in evenwicht, beiden duren even lang.

 

De heks viert de vruchtbaarheid van de natuur, waarbij het oogsten van het graan centraal staat. Deze wordt namelijk gezien als het voortbestaan van het leven.

Mabon (Herfst Equinox)

Op 21 september wordt alweer de laatste dag van het feest van het Keltisch jaarwiel gevierd. Net als in maart duren dag en nacht even lang, de zon komt precies in het Oosten op. Deze gaat precies in het Westen onder en beschrijft een baan van 180 graden. Vanaf dat moment zullen de donkere dagen gaan inzetten. De herfst is dankbaar voor het afgelopen jaar en gaat zich langzaamaan richten op de winter.

 

Heb ook een prachtig boek gekocht over de jaarfeesten; wat ze inhouden, geschiedenis, rituelen en recepten. Het is een aanrader.

Onthoud; doe vooral wat goed voelt rond deze Jaarfeesten. Ook als je geen tijd hebt doe je het een dag of een week later. Geloof mij, dat is echt geen ramp! Wat zijn jouw rituelen rond deze Jaarfeesten? Vier je ze samen of alleen? Lees het graag terug!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.